Globaal de zelfde naam, ontelbare verschillende varianten en iedereen kent het. Maar wat gaat er aan vooraf voordat het in uw kopje zit?
In de volksmond is de koffieboon een bekend feit. Maar waar komt de koffieboon vandaan? We hebben allemaal een beeld bij de uitgestrekte wijn plantages. Dit is nagenoeg hetzelfde wat u mag voorstellen bij een koffieplantage. Hier groeien de koffieplanten, waar dan weer de koffiebessen aan groeien. Juist van deze bessen, komen de bonen.
Alle koffiebonen worden geroosterd. De tijd en temperatuur hiervan is uiteraard per merk verschillend. Tijdens dit proces komen er rond de 700 chemische stoffen vrij die de bonen smaak geven.
Veel fabrikanten kopen de bonen in na een kwaliteit onderzoek, om vervolgens zelf bepaalde soorten bonen te mengen. Hierdoor willen ze voor een lagere prijs hoge kwaliteit koffie generen. In Nederland zijn wij vooral bekend met de termen Goudmerk en Roodmerk. Hier is het verschil de meng verhoudingen tussen de bonen die er in gaan, wat weer een effect heeft op het cafeïne gehalte.
Met de techniek en apparatuur van tegenwoordig, zien we steeds meer huishoudens die een espressomachine hebben waar hele bonen in gaan. Waardoor er voor de leveranciers weer een stap wegvalt in de zin van het koffiepoeder.
Tijd voor een bakkie, denk u ook niet?