Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De gezondheidsvoordelen van koffie

Koffie heeft soms nog het stempel van ongezond maar wist je dat koffie razend gezond is? Het zit namelijk bordenvol antioxidanten die erg goed voor je gezondheid zijn. Zo blijkt uit wetenschappelijke studies dat koffiedrinkers minder kan op verschillende ziektes hebben.

In dit artikel zullen we uiteenzetten wat de gezondheidsvoordelen van koffie zijn.

#1: koffie helpt vet te verbranden

Van overtollig lichaamsvet worden we dik en ongezond. Maar wist je dat cafeïne je metabolisme versnelt? Cafeïne zit niet voor niets in vrijwel iedere commerciële vetverbrander.

Het is één van de weinige natuurlijke middelen waarvan is aangetoond dat het de stofwisseling daadwerkelijk versnelt. Afhankelijk van het onderzoek wat je er op naslaat zou koffie de stofwisseling met 3 tot 11% moeten versnellen. Dat is erg veel en kan zelfs het verschil zijn tussen aankomen of afvallen.

Gek en jammer genoeg versnelt cafeïne de stofwisseling meer bij slanke mensen dan bij mensen met overgewicht. Maar wat je gewicht ook is, het zal altijd je stofwisseling versnellen.

#2: koffie maakt je minder vermoeid

Dit voordeel van koffie zal je niet verbazen. Het is algemeen bekend dat je door het drinken van koffie je minder vermoeid voelt. Dit is ook weer te danken aan de cafeïne in koffie.

Als je koffie hebt gedronken wordt de cafeïne in het bloed opgenomen. Via het bloed komt de cafeïne in de hersenen terecht. Daar blokkeert cafeïne de neurotransmitter adenosine. Door deze blokkade neemt de hoeveelheid andere neurotransmitters toe. Zo stijgt de hoeveelheid dopamine en noradrenaline in de hersenen. Hierdoor gaan we ons beter voelen en krijgen we meer energie. De stemming verbetert maar ook cognitieve functies zoals het geheugen.

#3: koffie bevat vitamines en mineralen

Koffie bevat vitamines en mineralen. Niet veel, maar aangezien de meeste mensen meerdere kopjes koffie per dag drinken tikt het toch aardig aan. In de koffie zitten per kopje de volgende hoeveelheden vitamines en mineralen:

  • Vitamine B2: 11% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid
  • Vitamine B3: 2% ADH
  • Vitamine B5: 6% ADH
  • Magnesium: 3% ADH
  • Kalium: 3% ADH

Magnesium is een belangrijk mineraal. Het is betrokken bij 700 processen in het lichaam.

#4: Cafeïne verbetert de lichamelijke prestaties

Cafeïne verhoogt de hoeveelheid adrenaline in het bloed. Adrenaline is het stress hormoon wat het lichaam klaar maakt om te vechten of om te vluchten. Onder invloed van adrenaline wordt er meer zuurstof naar de spieren gepompt zodat het lichaam klaar is om te vechten of te vluchten. Hierdoor zullen fysieke prestaties verbeteren na het nuttigen van koffie. Om hiervan te profiteren tijdens het trainen drink je het beste een half uurtje voor de training nog een kopje koffie.

#5: koffie beschermt tegen dementie

De ziekte van Alzheimer is een veelvoorkomende ziekte die dementie veroorzaakt. Er is helaas geen geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer, om deze reden is preventie belangrijk.

Uit onderzoeken is gebleken dat koffiedrinkers 65% minder kans hebben om de ziekte van Alzheimer te krijgen.

#6: koffie verlaagt de kans op diabetes type 2

Diabetes type 2, wat in de volksmond ook wel suikerziekte wordt genoemd, is een gigantisch gezondheidsprobleem. Honderden miljoenen mensen hebben wereldwijd gezien deze ziekte. Het grootste probleem van deze ziekte zijn de vele complicaties die er door kunnen ontstaan. Zo verhoogt diabetes type 2 het risico op hart- en vaatziekten en kunnen de ogen en het gehoor beschadigen.

Uit onderzoeken blijkt dat koffiedrinkers 23 tot 67% minder kans hebben op diabetes type 2. Uit een groot meta-onderzoek bleek dat iedere dagelijkse kop koffie het risico met zo’n 7% verminderd.

#7: koffie helpt tegen depressies

Steeds meer mensen hebben een depressie. Het is een serieuze aandoening waarvoor altijd hulp moet worden gezocht. Uit onderzoeken blijkt dat koffiedrinkers 20% minder kans hebben om een depressie te krijgen. Bovendien komt het aantal zelfdodingen bij mensen die veel koffie drinken 50% minder vaak voor.

#8: koffie beschermt de lever

Een goed functionerende lever is essentieel voor een goede gezondheid. Door overgewicht hebben steeds meer mensen te maken met een niet-alcoholisch vervette lever. Vet heeft zich in en om de lever opgehoopt waardoor deze niet goed meer zijn werk kan doen. Door gewicht te verliezen kan dit nog omgedraaid worden en de gezondheid weer terugkeren.

De lever kan dusdanig vervet raken dat littekenweefsel zich in de lever gaat ophopen. Op dat moment is de schade aan de lever permanent. Koffiedrinkers hebben 80% minder kans dat de lever blijvende schade krijgt door het teveel eten van suikers en geraffineerde koolhydraten. Dit wil overigens niet zeggen dat je er lekker op los kunt eten zolang je maar veel koffie drinkt. Voor de gezondheid van je lever volg je het beste een verantwoorde leefstijl en drink je een paar kopjes koffie per dag.

#9: koffie voorkomt een hartaanval

Vaak wordt nog gedacht dat cafeïne de bloeddruk verhoogt en daarmee de kans op een hartaanval. Cafeïne verhoogt de bloeddruk echter maar lichtjes (met een paar procent) en dit bloeddruk verhogende effect verdwijnt zelfs als je regelmatig koffie drinkt en er dus aan gewend bent.

Er is echter geen bewijs dat koffie het risico op een hartaanval verhoogt. Er zijn wel onderzoeken die laten zien dat koffiedrinkers juist een iets lagere kans op een hartaanval hebben. Zij hebben wel 20% minder kans op een hartaanval vergeleken met niet-koffie-drinkers.

#10: koffie is rijk aan antioxidanten

Voor mensen die een typisch Westers dieet volgen is koffie misschien nog wel het meeste gezonde wat zij nuttigen. Dit komt door de enorme hoeveelheid antioxidanten waaraan koffie rijk is. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat veel mensen meer antioxidanten binnen krijgen als al het fruit en groente die ze eten bij elkaar opgeteld!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *